- Met een beleggingsportefeuille waarin aandelen fluctueren, is het altijd nuttig om periodiek te kijken naar een herbalancering van de weging van diverse aandelen.
- In extreme gevallen kun je met frequent herbalanceren ook met aandelen die op jaarbasis dalen een positief rendement halen.
- Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis bespreekt een opvallend voorbeeld.
ANALYSE – Wie een beleggingsportefeuille heeft met aandelen moet vanwege koersstijgingen en – dalingen periodiek kijken naar veranderingen in de weging van diverse fondsen in de portefeuille. En daar past ook het herbalanceren van de beleggingsportefeuille bij. Graag deel ik een interessante casus over het nut van herbalanceren.
In dit voorbeeld is sprake van een extreem geval van dagelijks herbalanceren. De case is daardoor niet zomaar in de praktijk te vertalen vanwege bijkomende transactiekosten. Maar dit neemt niet weg dat het achterliggende idee wel degelijk interessant is.
Een interessant kort – circa 5 minuten – interview waarin de zogeheten Parrondo-paradox uit het voorbeeld ter sprake komt is via deze link te bekijken.
In onderstaand voorbeeld wordt uitgegaan van de vijf slechtst presterende aandelen in de Britse FTSE 100-index in het jaar 2009:
- Inchcape (rendement: minus 23%)
- Lloyds Bank (minus 95%)
- Resolution (minus 23%)
- Royal Bank of Scotland (minus 59%)
- United Utilities (minus 23%)
Wie aan het begin van het genoemde beursjaar in één van deze aandelen belegd zou hebben en deze het hele jaar had aangehouden, zou een rendement hebben behaald tussen minus 23 procent (Inchcape) en minus 95 procent (Lloyds Bank).
Wie aan het begin van het jaar 20 procent van het z'n vermogen in elk van de vijf aandelen had belegd en vervolgens niets meer had gedaan ('buy and hold'), zou zijn uitgekomen op een rendement van ruim minus 40 procent.
Wie aan dagelijks herbalanceren had gedaan - dus de gewichten van de vijf posities iedere dag terugbrengen naar 20 procent van de portefeuille - zou aan het einde van het jaar ondanks de forse dalingen zijn uitgekomen op een positief rendement van zo'n 2 procent.
Dagelijks herbalanceren is voor de meeste beleggers ondoenlijk, al is het alleen maar vanwege de transactiekosten. Maar periodiek herbalanceren - of wanneer er zich een bepaalde mate van fluctuatie heeft voorgegaan - is toch wel degelijk te overwegen. Dit als strategie om juist te profiteren van de soms onnavolgbare fluctuaties op de korte termijn.
Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar.